Beograd, 02. lipnja 2020.

  Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor – objava biračima

  OBJAVA BIRAČIMA

   

  Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

  Izbori će se na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu održati:

   

  u subotu i nedjelju 4.  – 5.  srpnja 2020.  godine (od 7:00 do 19:00 sati)

   

  POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU  REGISTRACIJU  BIRAČA

  ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU NA IZBORIMA ZA ZASTUPNIKE

  U HRVATSKI SABOR

   

  U Republici Srbiji glasovanje će se provoditi na sljedećim biračkim mjestima:

  • KONZULARNI URED VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI SRBIJI, Beograd, Kneza Miloša 82/I. kat
  • GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U SUBOTICI,               Maksima Gorkog 6

   

  Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

  Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Republici Srbiji na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

  Početak prethodne i aktivne registracije je 3. lipnja 2020. godine, a rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača i završetak prethodne/aktivne registracije je: srijeda 24. lipnja 2020. godine.

  Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Republici Srbiji, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr.

   

  1. BIRAČI S PREBIVALIŠTEM U RH

  Birači s prebivalištem u RH koji žele glasovati u Republici Srbiji trebaju vlastoručno potpisani zahtjev za prethodnu registraciju, uz presliku osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta, dostaviti osobno, poštom ili e-mailom u diplomatsko-konzularno predstavništvo u kojem žele glasovati zaključno sa srijedom, 24. lipnja 2020. godine

  Birači s prebivalištem u RH mogu u nadležnom uredu prema mjestu prebivališta, u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta boravka u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnog predstavništva RH na kojem će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu.

  1. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U RH

  Birači bez prebivališta u RH kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.           Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u RH gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

  Birači koji nemaju prebivalište u RH i koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u RH moraju se aktivno registrirati, odnosno trebaju dostaviti vlastoručno potpisani zahtjev za aktivnu registraciju, uz presliku osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta, osobno, poštom ili e-mailom u diplomatsko-konzularno predstavništvo u kojem žele glasovati zaključno sa srijedom, 24. lipnja 2020. godine.

  Također, birači koji nemaju prebivalište u RH, a nisu aktivno registrirani, na dan održavanja izbora svoje pravo glasovanja mogu ostvariti potvrdom koju će izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH.

  Rok za podnošenje zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju istječe u srijedu, 24. lipnja 2020.

  Adrese za dostavu zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju:

  • KONZULARNI URED VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI SRBIJI, Beograd, Kneza Miloša 82/I. kat; tel. 011 3679 140 i e-mail: crocons.beograd@mvep.hr
  • GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U SUBOTICI, Maksima Gorkog 6; tel: 024 659 900 i email: gkrh.subotica@mvep.hr

  e- Građani

  Birači koji imaju vjerodajnice i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem Sustava e-Građani.