Beograd, 21. lipnja 2017.

  Svečani prijam povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Beogradu

  Dana 21. lipnja 2017. godine u prestižnom beogradskom hotelu Crowne Plaza priređen je svečani prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske. Prijemu je prisustvovalo između 900 i 1000 uzvanika iz političkog, gospodarskog, vojnog, vjerskog, znanstvenog, kulturnog i javnog života Srbije, nevladinih organizacija i medija kao i predstavnici institucija i društava hrvatske manjine u RS. Pozivu su se odazvali gotovo svi veleposlanici akreditirani u RS. Prisustvovali su zastupnici Narodne skupštine, među kojima o predsjednik hrvatsko-srbijanskog društva prijateljstva, zastupnik Srbislav Filipović.
  Posebni gost ovogodišnje proslave Dana državnosti u Beogradu bila je Turistička zajednica Grada Zagreba uz čiju pomoć su predstavljeni turistički potencijali glavnog grada Republike Hrvatske, te u predvorju dvorane postavljena izložba fotografija kulturno povijesnih i arhitektonskih spomenika Zagreba.
  U svom govoru vlp Markotić je istaknuo kako se proslava odvija u godini kada Republika Hrvatska obilježava 25 obljetnicu međunarodnog priznanja i članstva u UN. Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da je u suradnji s posebnim gostom manifestacije, Hrvatskom turističkom zajednicom Grada Zagreba omogućeno predstavljanje bogate  povijesti i brojnih znamenitosti glavnog grada Republike Hrvatske koji je postao atraktivno turističko odredište i koji je već dvije godine zaredom izabran kao grad s najboljim Adventom u Europi i koji je ove godine u izboru Lonely Planet proglašen  najboljom europskom turističkom destinacijom. Spomenuo je i višegodišnju uspješnu suradnju dvaju glavnih gradova Zagreba i Beograda, koji se odvija na mnogim područjima uključujući i turizam, što potvrđuje i sve veći broj turista iz Hrvatske u Beogradu, te onih iz Srbije u Zagrebu.
  Prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga RH u Beogradu financijski su pomogli Turistička zajednica Grada Zagreba, IN2, Atlantic Grupa, Belupo, Jadran Galenski Laboratorij, Školska knjiga - BIGZ, Milenijum osiguranje, Končar, i RALU.
  U suradnji s Udrugom vinogradarstva Hrvatske gospodarske komore u okviru ove manifestacije održano je dosad najveće i najmasovnije kušanje hrvatskih vina u kojem su sudjelovale vinarije: Agrolaguna, Badel 1862, Feravino, Iločki podrumi i Zlatan otok.